"Forum działkowców"

Zagospodarowanie działki - grill ogrodowy

Roman49 - 11-02-2005, 16:31
Temat postu: grill ogrodowy
Grill, jaki jest, każdy widzi. Jednemu się on podoba, inny krzywo patrzy i kupuje w markecie. Ja wybudowałem taki jaki widać. Kosztowało mnie to raptem 4 lata wstecz ok. 100 zł. no może z haczykiem. Ale teraz już w tym roku zrobiłem trzeciego grilla (kurczaki) mmmmmmmmmm pycha. Ponadto palę w nim np. chwasty lub łęty pomidorów i ogórków (nie nadają się do kompostowania). A największą atrakcją są wycieczki działkowców( teraz mniej) aby oglądać to "cudo" (określenie nie moje) W sumie ładna mała architektura ogrodowa.

Zdjęcia przesłane przez Romana.




Maria - 11-02-2005, 16:50

Roman ekstra jest ten gril. :shock: :P Bardzo mi się podoba. :shock: :D Ale jaką cegłę brałeś :?:
P.S. nie wiemy tylko czy dałam dobre ikonki, ale chciałam być widział, że wytrzeszczałam oczy :P

Roman49 - 11-02-2005, 16:55

Marychna żeby było jasne, ten akurat grill nie stoi na moim ogrodzie, ale mój jest w 99% taki sam. Ta cegła to klinkier (najlepsza na grilla).
Jan z wyspy - 11-02-2005, 17:06

Romku zaskoczyłeś pieknem grila. Jak wykonałeś daszek, bardzo ladnie wygląda. Jak atki zrobic? Gratuluję JAN Świnoujście :!: :roll:
Maria - 11-02-2005, 17:27

Swego czasu, gdy ja chciałam postawić sobie grila, to mądrzy panowie twierdzili, że musi być cegła szamotowa. Nie wiem czy to jest to samo, ale wydawało mi się, że szamotowa cegła jest szaro-bura (nie wiem skąd to skojarzenie), a ta jest piękna czerwona. Stąd to moje pytanie o cegłę.
Roman masz naprawdę czym się pochwalić. :!: :!: :P
Romku, Wa prosił o opis budowy tego cudeńka. Gdybyś wysyłał to na forum to ok., ale gdyby na priva to i do mnie wyślij.

wa234 - 11-02-2005, 17:27

przyłączam się
jak możesz to opisz takiego grilla ale szczegółowo bo nie każdy jest budowniczym ale byłbym wdzięczny za dobry opis od A do Z jak go można postawić i jak zrobiłeś daszek najlepiej wszystko po koleji
MUSZĘ PRZYZNAĆ GRILL JEST SUPER
pozdrawiam i czekam na opis

Andre - 11-02-2005, 18:00

Grill bardzo mi się podoba. Mam zamiar w tym lub przyszłym roku wybudować taki sam. Podaj więcej szczegółów.
Barbara1 - 11-02-2005, 21:35
Temat postu: Gril
Super ciekawe rozwiązanie okapu.
Roman49 - 11-02-2005, 22:06

kochani, dajcie mi trochę czasu aby napisać jak to zrobić. Mam trochę innych obowiązków ale w tzw międzyczasie napiszę co i jak. Potrzebne do tego jest miejsce na wylanie podstawy (fundament pełny) nie za blisko płotu sąsiadów oraz co najważniejsze: ruszt prętowy grillowy. Bez niego nie zaczynajcie żadnej budowy grilla. Trzeba go kupić albo, jak kto umie, to zrobić i ogalwanizować. Ja kupiłem u producenta grillów i zapłaciłem swego czasu ok. 45 zł. Zrobienie jest o wiele pracochłonniejsze i nie wiem czy nie droższe. Rusztu szukałem 1,5 roku. To narazie tyle
Barbara1 - 11-02-2005, 22:38

http://serwisy.gazeta.pl/...html?as=2&ias=2
Roman49 - 17-02-2005, 15:36

zastanawiam się czy ktoś z Was faktycznie chce zbudować takiego grilla. Dałem na to trochę czasu na przemyślenie. Jeżeli nie macie kupionego rusztu to trudno będfzie taki grill zbudować. Nom chyba że ktoś sam wykona ruszt, ale to jest pracochłonne. Dlatergo zastanawiam się czy warto mi pisać dość długi tekst.
Andre - 17-02-2005, 15:57

Roman49 napisał/a:
zastanawiam się czy ktoś z Was faktycznie chce zbudować takiego grilla. Dałem na to trochę czasu na przemyślenie. Jeżeli nie macie kupionego rusztu to trudno będfzie taki grill zbudować. Nom chyba że ktoś sam wykona ruszt, ale to jest pracochłonne. Dlatergo zastanawiam się czy warto mi pisać dość długi tekst.

To zależy od Ciebie!

Maria - 17-02-2005, 16:13

Roman do rozpoczęcia budowy takiego grilla zostało jeszcze trochę czasu, a z "instrukcją" dobrze byłoby zapoznać się już wcześniej nawet po to, by wiedzieć jakie i ile danego materiału należy zgromadzić. Podejrzewam, że z kupnem rusztu chyba nie będzie wielkiego problemu. Ale jeśli zrobienie tego opisu byłoby dla Ciebie kłopotliwe, to trudno - nie pisz. Ale byłoby szkoda, bo ten Twój grill jest taki ładny.
Roman49 - 17-02-2005, 17:02

ksiądz swoje, organista swoje. Pisałem, że mogę napisać ten tekst bo mam (tylko przepisać). Pytałem się czy warto, czy jest na to zainteresowanie. Bo pisać sobie a muzom to jest sztuka dla sztuki.
Maria - 17-02-2005, 17:10

Roman z Jankiem już cztery osoby są zainteresowane tym opisem. Jeśli nie chcesz umieszczać go na forum, to może prześlij na priva :?:
Roman49 - 17-02-2005, 21:47

Marychna, czy ja mam do znudzienia pisać, że nie chodzi mi o napisanie. Teraz wiem, że warto napisać bo ktoś jest zainteresowany. Resztą ja się zajmę.
Andre - 17-02-2005, 22:51

Ja też jestem zainteresowany tym i to bardzo! :D
wa234 - 17-02-2005, 22:59

ja też jestem zainteresowany tym opisem budowy grilla zreszta już pisałem i oczekuję opisu bo na wiosnę chciałbym taki zbudować
pozdrawiam

Roman49 - 20-02-2005, 22:12

budowa grilla.
opiszę, jak zbudowałem grilla. Zaznaczam, że nie jest to instrukcja budowy a ja nie jestem budowlańcem.
Najpierw kupiłem rusz prętowy we firmie produkującej kominki i grille. Wyniosło mnie to około 50 zł.
Według wymiarów tego rusztu dokonałem wyliczeń długości i szerokości ścianek i płyty paleniska.
Następnie wziąłem się za budowę.
Jesienią wykopałem dół pod płytę fundamentową. Wymiary identyczne jak płyta paleniska.
Głębokość fundamentu na sztych łopaty. Fundament uzbroiłem prętami wygiętymi w kąt prosty- 4 sztuki oraz kratownicę ze starego ażurowego płotu metalowego. Następnie tą konstrukcę zalałem półgęstym betonem. Pod wierzch dałem jeszcze siatkę metalową na całość (tak dla pewności). Fundament "mężniał" do wiosny. Wiosną wykonałem płytę paleniska. W tym celu zbiłem z listewek ramkę wys. 50 mm (dł. i szer. ramki w zależności od wymiarów rusztu). większy od ramki kawałek gumolitu położyłem na fundament a na niego w/wym. ramkę. środek ramki uzbroiłem podobnie jak fundament, żeby płyta nie pękła. Zalałem to płynnym betonem. Wyrównałem i zostawiłem do wyschnięcia (ok. 1 mies.). Po tym czasie zdjąłem płytę z fundamentu, odstawiłem na bok i zająłem się budową ścianek pod płytę paleniska. Mój grill budowałem z cegieł zwykłych, bo takie miałem "na stanie". Ale zalecam klinkier lub kostkę bazaltową a nawet płaskie kamienie polne. Zbudowaną ściankę widać na zdjęciu. Cegłę murować na bocznej dłuższej płaszczyźnie. Z tyłu dobrze jest zostawić okienko (wywietrznik). Wierz wyrównać aby nałożyć na niego płytę paleniska. Płyta jest dość ciężka. Zalecana jest pomoc jeszcze dwóch osób.
Kolejną czynnością jest wybudowanie ścianek paleniska. Najlepiej użyć cegły klinkierowej kładąc na zaprawę na płask. Wysokość ścianek taka jak na zdjęciu lub inna dowolna zależna od gustu. Fugi wewnątrz paleniska muszxą mieć taką grubość aby można było wsunąć w nie ruszt. Ruszt wsuwamy w czasie budowy aby nie mieć później niemiłej niespodzianki.Pręty rusztu winny się zagłębiać we fugi na 1 cm i swobodnie przesuwać. Wierzch ścianek wyrównać.
Następnie należy wykonać komin - daszek grilla.
Bez rusztowania komina się nie obędzie.
Ja zrobiłem to z płyty wiórowej, której kształt sam sobie dopasowałem (4 ścianki). Wszystkie ścianki w kształcie trapeza. Podpowiadam, że ja najpierew ścianki wyciąłem z kartonu i dopasowywałem do siebie. Tylna ścianka prawie pionowa a pozostałe w nachyleniu takim aby zmieścił się na nie od góry pustak kominowy. Przednia ścianka rusztowania musi mieć wycięcie półokrągłe u podstawy a do tego wycięcia przybić (przymocować) odpowiednio wygięty (we wodzie) i przycięty (coś na kształt pokładu okrętu) pasek płyty pilśniowej aby tworzył daszek rusztowania. Całość po dopasowaniu nałożyć na wierzch ścianek paleniska w ten sposób aby podstawa rusztowania nachodziła około 1 cm na murek. Przód dopasowany do ścianek bocznych. Po posadowieniu rusztowania należy je obłożyć uzbojeniem. Ja to zrobiłem w ten sposób, że owinąłem całość siatką drucianą (małe oczka), wygiąłem trzy prostokąty, które nałożyłem na podstawę daszku, środek i górę. To dla usztywnienia konstrukcji. Na półokrągły daszek z przodu grilla nałożyłem trzy pręty o średn. 6 mm, Które uprzednio połączyłem ze sobą drutem w ten sposób aby wyszlą mi z tego płaszczyzna, którą następnier wygiąłem do kształtu daszka i przymocowałem do uzbrojenia dachu-komina.
Budulcem tego komina-dachu jest mały kamień polny. Urobiłem zaprawę betonową półpłynną i od podstawy komina zacząłem nakładać dookoła grilla. W zaprawę wtykałem kamienie polne - najpierw największe z uzbieranych , średnie a na końcu najmniejsze. Układamy tak aż do końca rusztowania Zaprawę najpierw nakładać na rusztowanie a dopiero na nią wtykać kamienie. Robić to starannie aby kamienie miały wygląd kamienia a nie betonu. Przed zakończeniem "kamieniowania" nałożyć pustak kominowy i dobrze by było aby ze wszystkich stron obłożyć pustak po dwa płaskowniki na każdy bok, które wcisnąć w beton (po odpowiednim wygięciu) pod kamienie na dł ok. 5-10 cm. Będzie stabilniejszy. Pustak ko9minowy obłożyć gęściejszą zaprawą betonową i powtykać najmniejsze kamienie.
Zakończenie komina, to starannie dobrane kamienie polne, które wbetonowywałem na komin na "stojąco". Na koniec daszek komina. On też jest tą samą techniką zbudowany. Można jako podłoże wziąć miseczkę (odpowiednią do kształtu komina) i owinąć ją folią a następnie nakładać tak samo beton i kamienie jak na dach-komin. Po zastugnięciu i odczekaniu aż stwardnieje, nałożyć na dach na zaprawę betonową.
I to by było na tyle.
Ostatni element, to palenisko
należy kupić cegłę szamotową normalną i ułożyć ją (bez zaprawy) na płyciew paleniska w ten sposób aby wypełniła je. Boki płyty paleniskowej wystającej na zewnątrz poza ścianki i palenisko można obłożyć płytką elewacyjną. Płytę paleniska można też zrobić większą np. do naczyń, ale nie zalecam tego. Całość po gruntownym wyschnięciu zalecam pokryć z zewnątrz dwa trzy razy unigruntem lub podobnym płynem w celu zabezpieczenia przed zimą a i wygląd ma lepszy. Miejsce pod paleniskiem na drewno do grilla.
W grillu można suszyć grzyby na wygiętych ramkach z gazą (bez palenia ognia). Pięknie i naturalnie się suszą i woda nie kapie na nie.
I to chyba już naprawdę wszystko. Gdyby coś to dopowiem.

:wink:

Maria - 21-02-2005, 04:17

Roman dzięki za opis grila :!: :) ale powiedz jeszcze ile cegły trzeba kupić. Może nie pamiętasz ile jej zużyłeś, ale orientacyjnie. Poza tym mam jeszcze jedno pytanie. Ja już mam zrobioną podstawę betonową pod grila, bo miałam w ub. roku budować, ale rozeszło się po kościach. Czy ta podstawa musi być uzbrojona tak jak Ty pisałeś, bo moja nie ma :?:
Roman49 - 21-02-2005, 04:24

wydaje mi się, że 80 szt. cegły klinkierowej wystarczy. Co do podstawy betonowej, to zależy jaka gruba. Bo jak jest przyzwoita grubość, to nie potrzeba zbrojenia. Ja dałem dla pewności, bo nie jestem budowlańcem i robiłem wszystko "na zapas".
Maria - 21-02-2005, 05:03

Jeszcze raz dziękuję Roman. Gruba jest ta moja podstawa, bo na wierzchu jest ok. 10-15 cm, ale jest też wpuszczona trochę w ziemię, więc powinno wystarczyć. A pytałam się o ilość cegieł, bo nie wiem jak są pakowane w sklepach - więc dla orientacji.
Roman49 - 21-02-2005, 05:15

w marketach budowlanych kupisz na sztuki.
Maria - 21-02-2005, 05:31

Wiesz Roman nigdy do tej pory nie kupowałam cegieł, raczej glazurę, tarakotę i jakieś inne rzeczy, stąd moja nieświadomość :D
Andre - 21-02-2005, 22:23

Romanie!
Bardzo dziękuję za przekazane informacje. Będą pomocne dla mnie przy budowie "mojego" grila. Oczywiście kształtu jak na pokazanym przez Ciebie zdjęciu! :wink:

wa234 - 27-02-2005, 12:17

Andre napisał/a:
Romanie!
Bardzo dziękuję za przekazane informacje. Będą pomocne dla mnie przy budowie "mojego" grila. Oczywiście kształtu jak na pokazanym przez Ciebie zdjęciu! :wink:

również dziękuję za opis budowy napewno sie przyda

elmarek - 08-03-2006, 14:29

Dzięki,że zgodziłeś się opisać budowę grila, właśnie tak się zastanawiałem czy zmienić ten mój ruchomy na taki solidny stacjonarny. :D
Może ktoś ma u siebie jeszcze inny wzór. :hi:

staraj - 08-03-2006, 18:18

zamiast budowy nadbudówki z kamienia można wykorzystac pochłaniacz kuchenny,ale nie jest to oczywiście tak ładne.
elmarek - 08-03-2006, 18:24

Rajewski Stanisaw napisał/a:
zamiast budowy nadbudówki z kamienia można wykorzystac pochłaniacz kuchenny,ale nie jest to oczywiście tak ładne.


:shock: Ale to nie ta klasa! :D

Roman49 - 08-03-2006, 19:07

sąsiad ma właśnie pochłaniacz, tzn okap. Nie doradzam. Już raz zmnieniał kamyczki, bo się nie trzymały i zamienił na płytki, które po zimowym obejrzeniu nie wyglądają zdrowo (pęknięcia we fugach). :(
Można zrobić szalunek i wylać beton ale dla mnie to nieciekawe.

staraj - 08-03-2006, 20:17

W regulaminie jest chyba zakaz budowy kominka na działce,dla mnie to głupie,ten co wpisał ten zakaz nie widział Roman go u ciebie ,u siebie w ogrodzie tez widziałem kilka ładnych kominków.
Barbara1 - 08-03-2006, 20:42

Stanisławie zakaz budowy kominków a nie grili i to na działkach w ogrodzie miejskim.
Pepper - 29-04-2006, 13:09

Tutaj znajdziecie projekty grilo-wędzarni..i nie tylko... moze kogoś to zaciekawi...moim zdaniem..jedna z lepszych stron polskim internecie...a i ludzie ciekawi i życzliwi.
Grilo-Wędzarnia

Tomaszczempin - 03-05-2006, 16:04

gril jest super!!!!!!!! Mam również na działce grila własnej roboty. Wyniosło mnie to ok. 120zł.To i tak taniej niż w sklepie więc warto się pomęczyć.

Maria - 03-05-2006, 16:13

Bardzo ładny Tomku ten grill, ale czy ta altanka, którą widać z tyłu to Twoja, czy sąsiada, bo jeśli sąsiada, to czy on nie ma nic przeciwko grilowaniu?
Tomaszczempin - 03-05-2006, 17:19

ALTANA JEST MOJA!!!!! WIEC DYM Z GRILA NIKOMU NIE PRZESZKADZA
Ania* - 04-05-2006, 00:08

fajny grill i to rzeczywiście dużo taniej niż w sklepie.
bodos - 16-05-2006, 12:48

witam wszystkich.mam pytanko.tez muruje grila poraz pierwszy w zyciu.cały z kamienia.chodzi mi o to w jakiej odleglości od sasiada moge go postawić.czy jest jakis przepis konkretyzujący odleglość grila od granicy z sasiadem.z gory dziekuję za pomoc
Maria - 16-05-2006, 16:38

Witaj Bodos na naszym forum. Pierwsza sprawa - to czy będzie wolno w Twoim ogrodzie korzystać z grilla (w niektórych jest zakaz). Kolejna sprawa - jak na to zapatruje się sąsiad i trzecia - chyba w odległości nie mniejszej niż te trzy metry, ale na 100% nie jestem pewna.
Barbara1 - 16-05-2006, 21:32

Bodos w regulaminie jest dokładnie napisane.
Roman49 - 16-05-2006, 21:52

bodos napisał/a:
witam wszystkich.mam pytanko.tez muruje grila poraz pierwszy w zyciu.cały z kamienia.chodzi mi o to w jakiej odleglości od sasiada moge go postawić.czy jest jakis przepis konkretyzujący odleglość grila od granicy z sasiadem.z gory dziekuję za pomoc


http://www.informatorbudo...309c2ce6100bde4

Barbara1 - 16-05-2006, 22:28

Romek ale link ten dotyczy chyba właścicieli domów jednorodzinnych i działek budowlanych. Tak mnie sie przynajmniej wydaje. :P
Roman49 - 16-05-2006, 22:37

Barbara1 napisał/a:
Romek ale link ten dotyczy chyba właścicieli domów jednorodzinnych i działek budowlanych. Tak mnie sie przynajmniej wydaje. :P

pytanie było ogólne. Taka też odpowiedź. Poza tym prawo budowlane odnosi się do wszystkich, którzy budują.

Hania - 17-05-2006, 09:28

Nie rozumiem tego rozgraniczenia,
czym sie różni gril Tomasza od kominka :?:
Ja mam podobny i w dodatku nie jest na stałe posadowiony w każdej chwili można go rozmontować i mam zakaz grilowania
a inni na przenośnych grilach mimo okropnego swądu takiego zakazu nie mają.
Ja uważam że mój jest bardziej ekologiczny
dlaczego władza uważa inaczej :?:

Barbara1 - 17-05-2006, 17:01

Hania napisał/a:
Ja mam podobny i w dodatku nie jest na stałe posadowiony w każdej chwili można go rozmontować i mam zakaz grilowania


Haniu a kto Ci zakazał :?: :?: :?:
Takiego punktu w regulaminie nie ma.
Na działkach miejskich nie mozna mieć tylko kominka :evil_2:

Hania - 17-05-2006, 20:37

Basiu pan z zarządu chyba z komisji porządkowej nie jestem pewna
Ale przecież gril Tomka też wygląda jak kominek .
Mój jest bardzo podobny , no może nie taki nowy
ale służył mi go grilowania a nie "kominkowania" :P :P

Barbara1 - 17-05-2006, 20:55

Haniu a w takim blaszaku grilu możesz piec kiełbaski czy też nie. Może u Was w ogrodzie jest zupełny zakaz grilowania :evil_2:
Haniu ja uważam, że jeżeli do grilowania używałaś węgla drzewnego a nie drewna to nie ma prawa zabraniać Ci grilowania.

Hania - 17-05-2006, 21:20

Basiu blaszaki dozwolone
Do grilowania zawsze używam węgla drzewnego
tak się zastanawiałam może zaprosić na grila tego Pana coby sprawdził
na czym griluję. :laughing23bt: Ale to nie tylko mnie zabroniono ,wszyscy posiadacze murowanych grili
mają zakaz ich używania

Barbara1 - 17-05-2006, 21:29

To jest zwykła fanaberia tego pana.
Myślę, że chyba przez zwykłą zawiść, że on nie ma takiego.
Ciekawa jestem czym tłumaczy swoją decyzję.

Roman49 - 17-05-2006, 22:01

Haneczko, poproś uprzejmie tego pana o podstawę prawną jego zakazu.
Bo sam, to może zakazywać swojej rodzinie.
Nie słyszałem aby nie można było grillować dużym grillem na swojej działeczce.
Ja grilluję drewnem liściastym (brzoza, olcha i pestkowe owocowe).

Maria - 18-05-2006, 03:58

Ja też jestem zdziwiona taką dyskryminacją posiadaczy budowanych grillów, a Twój Haniu jest naprawdę bardzo ładny i aż szkoda, że stoją w nim kwiatki zamiast pieczonego wspaniałego mięska z tym, że ja używam brykiet nie węgla bo znacznie lepiej się tli i nie ma ognia z kapiącego tłuszczu.
Hania - 18-05-2006, 08:51

Kochani ja jestem osobą raczej zdycyplinowaną
jak mówią nie to nie
staram się nie wchodzić w konflikt z panującymi nam w ogrodzie
Podobno stoi w regulaminie że nie wolno zadymiać mieszkańców pobliskich osiedli.
A że gril ma wygląd kominka więc skojarzenie jest proste.
Kiedyś na początku używaliśmy do wieczornego palenia (to takie nastrojowe)
drzewa ale mamy tylko z drzew owocowych.Ale do grilowania tylko węgiel drzewny.(Też został spory zapasik)A potem cały ubiegły sezon już był bez grila.Mam co prawda taki blaszak ale nie chce mi się tego ustrojstwa wyciągać.Mamy nowy Zarząd na moje oko rozsądni ludzie może odpuszczą w tym sezonie :?:

Wladek50 - 18-05-2006, 13:54

Hania napisał/a:
blaszaki dozwolone

I mamy następny zarząd z bożej łaski. :evil_2: :motz:
A czym sie różni grill stały od blaszaka. :idea: :?:
Jedynie tym, że przenosi trochę wyżej zapachy.
A może chodzi o to, że za darmochę nie mogą choć powąchać??? :smiech3: :smiech3: :smiech3:
Ja jak nie miałem papierosa to chodziłem do palarni, tam była darmocha (palenie bierne).
:laughing23bt: :laughing23bt: :laughing23bt:

Roman49 - 18-05-2006, 19:26

Haniu, ten przepis nie dotyczy grillowania:
§ 136
Dopuszcza się spalanie pochodzących z działki części roślin porażonych przez choroby i szkodniki, jeżeli to nie narusza odrębnych przepisów, a w szczególności przepisów prawa miejscowego. Spalania nie można wykonywać w ciągu dnia w okresie od 1 maja do 30 września.
A jeżeli godzicie się na wszystkie fanaberie zarządu, to nie wątpię, że nastąpią dalsze "dziwaczne pomysły".

elmarek - 18-05-2006, 19:50

Roman49 napisał/a:
A jeżeli godzicie się na wszystkie fanaberie zarządu, to nie wątpię, że nastąpią dalsze "dziwaczne pomysły".


TAK TAK TAK TAK TAK TAK MASZ RACJĘ W 100%.
TO PRZYCZYNA GŁÓWNA PANOSZENIA SIĘ NA DZIALKACH MALUTKICH LUDZI.KTÓRZY DOSTALI SIE DO ZARZĄDÓW. :wallbash:

staraj - 18-05-2006, 19:57

Haniu już kiedyś Drzymała coś podobnego udowodnił zaborcom,czyżby wasz zarząd to potomkowie tych zaborców
Zosieńk@ - 18-05-2006, 20:01

A kto tych maluczkich wybrał? To jest właśnie to najbardziej chore w zarządach, werbowanie ludzi do pracy w Zarządzie. Nikt nie chce, więc łapanka, straszenie Zarządem Komisarycznym( u mnie tak było) a potem narzekanie, że maluczcy, przypadkowi, nie znający się na przepisach.
staraj - 18-05-2006, 20:12

Jak sobie przypominam to w projekcie regulaminu był zapis o zakazie prania na działkach,
elmarek - 18-05-2006, 20:41

Rajewski Stanisaw napisał/a:
Jak sobie przypominam to w projekcie regulaminu był zapis o zakazie prania na działkach,


Roman49 - 18-05-2006, 21:36

Rajewski Stanisaw napisał/a:
Jak sobie przypominam to w projekcie regulaminu był zapis o zakazie prania na działkach,


czy chodzi Tobie o pranie brudnych pieniędzy?
o innym zakazie prania nie słyszałem.

Agatka - 18-05-2006, 21:45

Roman no brakowało tego Twojego dowcipu :laughing23bt: :laughing23bt:
Hania - 18-05-2006, 21:55


a tak wygląda mój sporny kominko-gril
w charakterze wątpliwej ozdoby ogrodowej

Roman49 - 18-05-2006, 22:08

Haniu, taki grill nie może być eksponatem. Musi zapracować na siebie.
a przepis zabraniający go używać najprawdopodobnie leży tam:

Hania - 18-05-2006, 22:16

Podoba mi się twój pomysł Romku :P :P
Renata K. - 19-05-2006, 09:08

Romku :clapping: :clapping: :clapping:
tojanka - 19-05-2006, 20:09

Haniu!!! Złamiemy Twojego Cerbera!!!! Przyjadę pogrilować z regionalnymi , kuszącymi zmysły potrawami !!! Co Ty na to ???
Hania - 19-05-2006, 20:32

Czekam na Ciebie obiecajdo już dość długo
może w końcu przyjedziesz :D :D
A potrawy....... jak najbardziej :P

Barbara1 - 21-05-2006, 20:31

Haniu sorry ale nie dziwię się, że ten pan zabrania grilowania tobie widząc te drwa pod grillem.
Hania - 21-05-2006, 21:25

Basiu ale co mają te drwa do rzeczy :shock:
miejsce w kominku jest na drzewo i ono sobie tam leży
raczej w charakterze dekoracji.
Nigdy nie robiłam grila na ognisku,do tego służy węgiel drzewny.

Barbara1 - 21-05-2006, 21:28

Haniu ale ten pan myśli zapewna tak jak ja. Nie dociera do niego fakt, że to tylko dekoracja.
Kazimierz - 22-05-2006, 17:01

I nareszcie dziewczyny porozumialy się. Brawo!!!.
tojanka - 22-05-2006, 20:38

Haniu!!!! Cos mi sie klaruje czerwiec , okolice Bozego Ciała czyli od czwratku do niedzieli pobyt w Warszawie.......
Hania - 22-05-2006, 21:26

Ula no nareszcie
Już zaczynam montować komitet powitalny :aloha:

tojanka - 22-05-2006, 21:37

Hanuś!!!! :bussi: :clap: :laughing23bt: :laughing23bt: :laughing23bt: :laughing23bt: :laughing23bt: :laughing23bt: :laughing23bt:
Hania - 23-05-2006, 08:32

Basiu :laughing23bt: :laughing23bt:

elmarek - 24-05-2006, 18:14

Teraz super :clap:
bodos - 10-08-2006, 15:48



Oto grill który wykonałem własnoręcznie,po ciężkich bojach.:)

weboo - 10-08-2006, 21:28

Sporo się natrudziłeś Bodos, a przeszedł już chrzest bojowy :D :D :D
Ela - 10-08-2006, 22:02

No :D no :D no :D -super :!: cacuszko :D
Ale będą pyszności z takiego grila :shock:
POZDRAWIAM ELA.

bodos - 12-08-2006, 09:45

witam. juz kilka razy był urzywany i nie narzekam.może ciut za niski komin ale to sie da naprawić.pozdrawiam
Andre - 12-08-2006, 09:47

Bardzo ładny gril Bodos. Myślę o podobnym. :wink:
bodos - 12-08-2006, 09:49

sory za błędy .oczywiscie używany pisze sie przez ż -hi.
Roman49 - 12-08-2006, 13:05

no, no, nie powiem, nie powiem. A kostki jeszcze sporo.
Komin przy grillu jest nieistotny, bo typowe grile kominów nie mają. To jest dobre do spalania liści, gałęzi, itp. Służy dobrze przy grilowaniu podczas deszczu.
Palę drewnem liściastym takim jak olcha, brzoza, buk, owocowe (szczególnie).
Griluję jednorazowo dwa kurczaki (w częściach).
Pytanko: ruszt metalowy czy to co widać?
Mój jest taki:

bodos - 13-08-2006, 06:56

Roman49- wzorowałem sie na Twoim grilu i na Twoich podpowiedziach związanych z jego budową.ruszt mam metalowy taki jak Ty .posiada dodatkowo przyspawane blaszki na pretach ale to tylko utrudnia jego czyszczenie.gril jest jeszcze nie skonczony.brakuje mi szuflady do rozpalania ogniska ale to szczegół.po za tym pólka boczna też nie skończona.może zrobię nad nia jakieś zadaszenie.muszę tez go porządnie wyczyścić z cementu.do tego może pokoloruje fugi.pozdrawiam.
Roman49 - 14-08-2006, 00:41

obowiązkowo powlecz unigruntem, żeby woda deszczowa, czy z topniejącego śniegu się nie gromadziła w mikroskopijnych otworkach i fugach.
bodos - 14-08-2006, 07:57

oczywiście.byłem nawet w sklepie ale nie wiem jakim unigruntem go powlec.napewno jakimś antymrozowym.niestety personel sklepu niewiele potrafi doradzić.nie chcial bym aby po unigruncie grill zmienil kolor.Może ty cos doradzisz?
pozdrawiam

Roman49 - 14-08-2006, 13:04

ja kupiłem taki uniwersalny z Leroy'a. Malowałem dwa lata temu i nie widzę zmian.
Ania* - 20-08-2006, 16:57

ale bajera ten Twój grill- może u mnie taki wybudujesz :oops: :lol:
Roman49 - 20-08-2006, 20:18

bodos napisał/a:
Roman49- wzorowałem sie na Twoim grilu i na Twoich podpowiedziach związanych z jego budową.ruszt mam metalowy taki jak Ty .posiada dodatkowo przyspawane blaszki na pretach ale to tylko utrudnia jego czyszczenie.gril jest jeszcze nie skonczony.brakuje mi szuflady do rozpalania ogniska ale to szczegół.po za tym pólka boczna też nie skończona.może zrobię nad nia jakieś zadaszenie.muszę tez go porządnie wyczyścić z cementu.do tego może pokoloruje fugi.pozdrawiam.

do czyszczenia grila mam cienką deseczkę z wyciętymi 3 rowkami i tak sobie "jeżdżę" nią po prętach wte i wewte po obu stronach a następnie szmatką.
Czasem nie zdążę wyczyścić, to na drugi dzień rozpalę trochę ognia i czyszczę na ciepło. Żadnej wody ani chemii. Kolega już ma przez to rdzawy. Ja tylko od używania. :hahaha:

wd - 06-03-2007, 19:37

Jako wiosna tuz, tuż temat jak w temacie, a do czyszczenia wszelkich naleciałości np. na grilu można z powodzeniem usuwać parownikiem, t.z. urządzeniem do wytwarzania pary. :cheers:
sil123 - 01-05-2007, 18:16

proszę pomóżcie mi znaleść projekt grila ogrodowego musi być ładny bo to dla mojej mamy dzięki i pozdrawiam :mrgreen:
Ewa G - 01-05-2007, 19:28

Nie piszesz z czego ma być ten grill, znalazłam kilka przykładowych ale z projektami jest krucho. Zobacz może Ci się przyda :hand:

http://www.tapis.pl/grill...rille-grile.htm
http://www.chefpaul.net/smoker.html
http://www.muratordom.pl/...l,6211_1751.htm
http://www.nowaerakamieni...p?action=grille
http://grillogrodowy.blog.onet.pl/

wa234 - 01-05-2007, 19:47

tu masz projekt

http://dzialkowcy.servera...t=1530&start=15

sil123 - 02-05-2007, 15:10

dzięki wszystkim z pomoc :D
sil123 - 02-05-2007, 15:14

jestem pierwszy raz na takim forum sam nie posiadam działki ale staram się i pomagam mamie a z waszymi pomysłami i radami jest bardzo łatwo to zrobić dzięki :lol:
mph - 10-05-2007, 20:38

podstawe jestem w stanie zbudowac ale ten okap(daszek0 masz do niego jakis projekt??
albo daj wskazówki??

Zbigniew - 11-05-2007, 09:14

Ja zbudowałem sobie grill z "byle czego", czyli to co mi zostało po innych pracach koło domu. Nie zadaszałem go, bo uznałem, że nie jest to konieczne. Do tej pory miałem prosty grill kupiony w sklepie i on wcale nie był zadaszony. :wink:
Mój grill z robiłem z resztek polbruku (niestety tylko szare miałem) i resztek kostki z kamienia.
Uznałem, że samo otoczenie paleniska powinno być z naturalnego kamienia a obudowa całości niekoniecznie. Póki co to już go używam od roku, ale myślę o jego udoskonalaniu.
Nie jestem człowiekiem majętnym, więc wszystko co robię jest jakby z odzysku. Nigdy nawet nie marzyłem aby zbudować grill np. z cegły klinkierowej.

Ewa G - 11-05-2007, 21:00

Zbyszek jeżeli możesz to wystaw zdjęcie swojego grila :hand:
Zbigniew - 12-05-2007, 09:20

Ewa G napisał/a:
Zbyszek jeżeli możesz to wystaw zdjęcie swojego grila

Pewnie, że mogę. :D Na szczęście fotografowałem wszystkie etapy jego budowy. Wkleję tylko najbardziej znaczące z nich. :wink:
Na samym początku warto zorientować się, czy można gdzieś kupić (zdobyć) jakiś gotowy ruszt, do którego należałoby się dostosować budując nasz grill. Ja postanowiłem, że sam coś pospawam z prętów, bo i tak zawsze grilujemy na tackach aluminiowych.

Najpierw zdobyłem trzy stare krawężniki, takie po modernizacji ulicy, a konkretniej jeden cały i dwa (boczne) nieco krótsze. Oczywiście można wylać beton, ale tak było mi znacznie taniej i szybciej. Wykopałem rowek na około 35 cm głęboki, starając się aby jak najmniej naruszyć ziemię.


Następnie przygotowałem piasek z cementem na podsypkę.



Umieściłem wspomnine krawężniki w wykopie, na wysypanym wcześniej piasku z cementem. Następnie ciężkim młotem "dobiłem je" (poprzez drewno) tak, aby nie miały już prawa się ruszać. Zachowałem poziomy (mniej więcej).



Teraz zrobiłem prowizoryczny szalunek i wylałem beton w celu wypoziomowania mojego fundamentu. :D W środku położyłem starą płytkę chodnikową, bo akurat pasowała. :wink:



Rozpocząłem murować ścianki z szarej kostki brukowej o grubości 8cm , bo tylko taką miałem z odzysku. Uznałem, że taka kosta wytrzyma wszelkie warunki atmosferyczne. Od razu wiedziałem, że otoczenie paleniska zrobię z kamienia, a że miałem go niewiele to zaplanowałem, że umieszczę go jedynie tylko tam "gdzie trzeba".



Później zamieszczę dalszy ciąg opisu, bo nie chcę tu zbytnio zasypywać forum zdjęciami.

Ewa G - 12-05-2007, 10:14

Oj Zbychu jak się zaczęło robić ciekawie to Ty przerywasz :wink:
A tak poważnie to wklej resztę zdjęć z opisem z budowy. Przymierzam się do budowy grila, jeśli nie w tym to napewno w przyszłym roku i Twoje rady bardzo mi się przydadzą. Szczególnie, że też chcę zrobić gril taki bez zadaszenia.
Więć jeśli to nie będzie duży kłopot to proszę o jeszcze. :aloha:

Al_Inka - 12-05-2007, 10:21

:D Ja również dołączam się do prośby. Marzy mi się taki gril. Te na początku wątku to dla mnie "wyższa szkoła jazdy" :mrgreen:
Zbigniew - 12-05-2007, 10:22

Ok, no to wklejam dalej.
Jeszcze co do poprzedniego postu. Dopisałem tam nieco informacji na samym początku. :wink:

W tarkcie budowy, wymyśliłem sobie, że przydałaby się jakaś półka na przygotowywane produkty, tzn. na postawienie półmiska z mięsem, czy jakiegoś garnka. Zdobyłem w międzyczasie pręt kwadratowy "10x10" i okrągły i trochę zwykłej szóstki (okragły 6 mm).

Kostkę brukową (najlepiej w innym kolorze niż mój) murujemy na sztorc, tak aby jej najlepsza powierzchnia była na zewnątrz. Wśrodku, od pewnej wysokości zostawiałem miejsce na kamienie. Jak widać na poniższym zdjęciu, zabrakło mi kostki o grubości 8 cm i ostatnią warstwę murowałem z kostki 6 cm, która niestety musiałem dokupić. :?


Poniżej widać półki z pretów. Zrobiłem je dzwi, aby zależnie od strony z której będzie wiał wiatr, można było ustawiać przygotowywane produkty. A tak naprawde, to raczej zrobiłem je w celu dekoracyjnym. W srodku jak widać połączyłem je ze sobą jednym pomocniczym prętem. Podparłem je na zewnątrz odpowiednio wygieta podporą. Uprzednio wmurowałem po obu stronach dwa wystające bolce (z tego kwadratowego pręta), aby było do czego przyspawać te podpory.




Tu już widać wmurowane kamienie. Należy pamiętać, aby co warstwę wmurować jakieś prety (ja pozyskałem takie kwadratowe wyjmując je ze starych okien (które notabene zużyłem na małą szklarnię).



Pospawałem z tego co znalazłem prosty ruszt i palenisko. Dzieki czterem poziomom wmurowanych pretów, mogę dodowlnie przemieszczać ruszt względem paleniska. Na zdjeciu nie widać jeszcze popielnika, który to akurat pasował mi ze starej kuchenki gazowej. Chodzi tylko o spadający popiół z paleniska. Może to być dowolna foremka z blachy.


Podsumowując całość opisu chcę dodać, że koszt tego co zrobiłem był prawie żaden. Jeżeli chodzi o zadaszenie, to zawsze mozna coś dorobić, nawet nakładane czasowo, ale w takim otwartym grillu całkiem dobrze się smaży. Do tej pory zawsze miałem przenośne grille bez daszku i jakoś przyżyłem kupę lat. Byłem u szwagra, który to ma daszek, ale jak zobaczyłem ile tam gromadzi się brudu, sadzi, to chyba sobie ten daszek odpuszczę.

Te boczne póki na zewnątrz pomalowałem. Na zimę zabieram ruszta i palenisko do domu a całość nakrywam folią lub gumoleum i przywiązuję sznurkiem do tych półek.

W dalszym etapie, wokoło grilla (trzech ścianek) położyłem pasek kostki z kamienia (bo tylko to mi akurat zostało), a z przodu dwie duże stare (połamane) płytki chodnikowe, aby było na czym stać. Ten szlaczek z kamieni, to po to aby łatwiej było mi jeździć kosiarką podczas koszenia trawy.
Samo doglądanie mięsa, kiełbasek jest o wiele bardziej wygodne, niż w zakrytym (zadaszonym) grillu. Mogę podchodzić do nich z każdej strony, zależnie od tego jak zawiewa mi wiatr. :D

Jak ktoś ma odpady kostki kolorowej, to można o wiele ładniej zrobić te ścianki zewnętrzne. Na cegłę kliknierową mnie nie stać, zwykłej też nie miałem. Jak ktoś ma jakiś blat z kamienia, czy lastriko, to może z boku coś dobudować po swojemu.

Zbigniew - 12-05-2007, 16:44

Dziś widziałem u szwagra grill z zadaszeniem, obłożony kamieniami polnymi. W środku zastosował cegłą szamotową. Niestety nie zrobiłem żadnych zdjęć, bo nie miałem aparatu zr sobą. Wszystko się spomału rozlatuje. Cegły w środku wypadają, prawie każda jest luźna, góra też w kilku miejscach pękła po zimie. Ruszta są z byle czego, czysta partyzantka.
Mój grill stoi jak skała i stać będzie! :D Jeszcze zanim zacząłem budować to dowiadywałem się czegoś na temat zaprawy murarskiej. Zaproponowano mi specjalną do pieców, ale gdy sobie o niej poczytałem, to zrezygnowałem za takiego (drogiego) rozwiązania. Przede wszytskim pisało tam, że nie nadaje się na zewnętrzne warunki atmosferyczne, jak i cegła szamotowa. Natomiast zastosowane przeze mnie kostki z kamienia, są powszechnie stosowane np. w murkach okoalających jakiś skwerki w mieście i po zimie raczej się nie rozsypują. Te moje obserwacje przyczyniły się do budowy takiego, a nie innego grilla.

Ewa G - 12-05-2007, 18:44

Zbyszek dzięki, że tak wszystko dokładnie opisałeś. Gril wyszedł bardzo ładny i te półeczki też śliczne. :clap: :clap: :clap:
staraj - 12-05-2007, 19:45

złapałem bakcyla na tego grila ,no i trza będzie go wykonać.
Zbigniew - 13-05-2007, 09:31

Zrobiłem go z tego co miałem do dyspozycji. Wy możecie tylko go udoskonalać. Użyłem kostki brukowej (takiej chodnikowej) do obudowania zewnętrznych ścian, gdyż taka kostka jest bardzo wytrzymała. Gdybym miał kupować, to użyłbym kolorowej. Zrobiłem taki niski ten grill, bo po prostu ledwo zdobyłem taką ilość materiału. Można zrobić go o wiele wyższy. Można także zrobić jakiś daszek i wmurować wcześniej jakieś mocowanie do niego. Daszek ten służyłby tylko jako dekoracja i zabezpieczenia grilla (czystość) podczas gdy jest nieużywany.


Wladek50 - 13-05-2007, 09:59

Podoba mi się. Szkoda, że nie wy fugowałeś.
Zbigniew - 13-05-2007, 16:06

Władek50 napisał/a:
Szkoda, że nie wy fugowałeś.

Wiem o tym. :( Zastanawiam się co mogę teraz zrobić. :? Faktem jest to, że te kostki nie były zbyt ładne. Prawie każda miała jakieś wady. Dostałem je z odpadów.
Czy można teraz na zewnątrz jakoś je pokolorować, wyfugować? A może przeszlifować?

Zbigniew - 17-05-2007, 17:13

To jeszcze aktualnie zrobione zdjęcia. Tym razem daje je jako linki, bo wstawiam nieco większy format 800x600.

http://img522.imageshack....3/140507wg1.jpg

http://img523.imageshack..../1405072vy5.jpg

Widać na tym zdjęciu wszystkie niedociągnięcia, ale zrobiłem to tak jak umiałem. Gdybym miał zrobić go ponownie, to z pewnością bym się bardziej przyłożył. :?

Kazimierz - 18-05-2007, 17:20

Zbyszek, nie bądź taki skromny. Grill piękny i funkcjonalny.
Tylko - pusty. :hahaha: :essen: :hand:

Andrzej.Sm - 08-06-2007, 21:01

Na podstawie opisu Roman49 postanowiłem zrobić grila. Mam już zrobiony ruszt ze stali chromowanej 60x50 cm (100,00 PLN). teraz zakupię cegłe klinkierową i zacznę budowę. Wprowadzam innowację taką, że cegła przed paleniskiem będzie na płask a nie na sztorc tak ja kw grilu Romana. Po zakończeniu budowy wstawię zdjęcia. Mam tylko problem z tym, gdzie umieścić napis "Made in Roman49"(Prawa autorskie)
Zbigniew - 09-06-2007, 09:59

Andrzej.Sm napisał/a:
Wprowadzam innowację taką, że cegła przed paleniskiem będzie na płask a nie na sztorc tak ja kw grilu Romana.

Masz rację co do tej zmiany. Nawet mojej żonie ten szczegół rzucił się w oczy. :D
Co do praw autorskich to daj sobie z tym spokój. Nie bądźmy dziećmi, jesteśmy w końcu dorośli. :D

staraj - 09-06-2007, 18:42

Ja też powoli dojrzewam do grila według projektów na naszym forum,ale to chyba na przyszły rok,bo w tym roku zrobiłem oczko,i wcale nie są to takie małe pieniądze.
trambi - 20-07-2007, 21:24

bodos,
witam.
podoba mi się twój gril Bodos.
przesłał byś mi na maila więcejj zdjęć twojegi grila?
w jaki spposób wykonałes czape?

trambi - 20-07-2007, 21:27

bodos,
trambi@o2.pl

bodos - 09-10-2007, 16:18

Do trambi:

Tu masz jedno zdjęcie.Sory że tak późno.O budowie czapy opowiem nastepnym razem.


Roman49 - 09-10-2007, 17:29

Andrzej.Sm napisał/a:
Na podstawie opisu Roman49 postanowiłem zrobić grila. Mam już zrobiony ruszt ze stali chromowanej 60x50 cm (100,00 PLN). teraz zakupię cegłe klinkierową i zacznę budowę. Wprowadzam innowację taką, że cegła przed paleniskiem będzie na płask a nie na sztorc tak ja kw grilu Romana. Po zakończeniu budowy wstawię zdjęcia. Mam tylko problem z tym, gdzie umieścić napis "Made in Roman49"(Prawa autorskie)


Nie musisz

masz ode mnie gratis... :wink:

macler22 - 10-01-2008, 16:25

ja mam u siebie zwyczajnego grilla betonowego z segmentów wystarczylo go pomalować farbądo tynków zewnętrznych w odpowiednim kolorze wkomponować w działkę i gotowe by nie mieć pustego placka na trawniku zdecydowałem się na drewniany opdest przed grillem :


grilla pilnuje strażnik :


Roman49 - 10-01-2008, 19:49

Proszę, proszę.
Można i tak.
Każdy grill jest dobry, jeśli z niego smakuje.
Nie można wszędzie oglądać tych samych budowli. :wink:

macler22 - 10-01-2008, 19:56

znajomy ma podobny grill tylko obudowany otoczakami też daje fantastyczny efekt
marmar - 11-01-2008, 00:29

Grille ładne, dobrze się prezentują w ogrodzie, ale... ja jakoś nie mam przekonania do takich "stacjonarnych" . Wolę taki "mobilny" :) , wiatr [ nie mylić z "wiatrami" :D ] bywa zmienny, wolę przenieść grilla niż stół z biesiadnikami. U mnie wieje zwykle z zachodu, ale zwykle wtedy gdy nie grilluję :?
macler22 - 11-01-2008, 01:03

ten grill jest trak obudowany że musiałby być na prawdę śilny witr by się coś mogło stać a poza tym podczas wichur raczej nie grillujemy. a mobilny też jest jakby co. ale szczerze mniej roboty z takim stacjonarnym jak się już go postawi. wystarczy zalać wodą węgiel/brykiet i wrócić za tydzień i znów można grillować na tym samym :) :essen:
no i jest to też element wystroju działki

Carlo - 15-01-2008, 21:21

Macler czy masz może więcej zdjęć tego grilla. Jeśli tak pokaż prosze grill z przodu.
macler22 - 16-01-2008, 01:01

Carlo napisał/a:
Macler czy masz może więcej zdjęć tego grilla. Jeśli tak pokaż prosze grill z przodu.


proszę bardzo w dalszym planie ale chyba widać wyraźnie ;)
jest to standardowy grill z hipermarketu budowlanego postawiony na wypoziomowanej podstawie z kostki brukowej i pomaklowany farbądo betonu na zewnątrz:


Carlo - 17-01-2008, 20:21

Dziękuję za zdjęcia grilla. Mam jeszcze pytanko jak się sprawuje. Czy jest trwały czy nie zauważyłaś śladów wpływu czynników atmosferycznych - deszcz, mróz itp. Czy taki grill można np. obłożyć płytkami wyglądającymi jak kamień. Ile kosztuje taki grill.
macler22 - 17-01-2008, 23:44

grill sprawuje sę znakomicie to będzie jego 3 sezon na działce i jest jak nówka sztuka, dzięki tej farbie prawdopodobnie, w instrukcji jest napisane by spoiny w częściach grilla pokryć lekko rozwodnionym tynkiem ale ja tego nie zrobiłem tylko tej farby do elewacji zewnetrznej użyłem i to chroni grilla przed czynnikami zewnętrznymi.
Oczywiście możesz go obłożyć czym chcesz znam ogród gdzie taki grill jest pokryty otoczakami i wygląda wyśmienicie.
koszt grilla to w zależności od wielkości 400-1000 pln + transport. warto teraz rozejżeć sę spo marketach budowlanych bo u nich te grille teraz leżą i marzną więc tańsze mogą być.
Serdecznie polecam takiego grilla sama przyjemność ;)

Carlo - 18-01-2008, 12:13

Bardzo dziękuję za cenne dla mnie informacje. A może inni forumowicze mają również takie grille. Bardzo proszę o zdjęcia jak wykończyliście swoje grille z betonowych elementów.
dachasia - 18-01-2008, 16:27

Poklikaj trochę na tej stronie
http://dom.gazeta.pl/ogrody/8,72079,4241423.html
Może tu coś znajdziesz
http://fotoforum.gazeta.p...34,0,2.html?v=2
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic417665.html - ale tu sie trzeba zarejestrować aby poogladać, a właściwie śćiągnąć

macler22 - 18-01-2008, 17:49

Carlo napisał/a:
Bardzo dziękuję za cenne dla mnie informacje. A może inni forumowicze mają również takie grille. Bardzo proszę o zdjęcia jak wykończyliście swoje grille z betonowych elementów.


polecam się na przyszłość :)

Roman49 - 18-01-2008, 18:34

Carlo napisał/a:
Bardzo dziękuję za cenne dla mnie informacje. A może inni forumowicze mają również takie grille. Bardzo proszę o zdjęcia jak wykończyliście swoje grille z betonowych elementów.


A może pokusisz się na wybudowanie własnego, niepowtarzalnego kształtem grilla?


staraj - 26-01-2008, 19:32

Mam wykonaną już podstawę pod grila,według projektu Romana. Teraz mam pytanie,w składzie budowlanym widziałem płyty imitacja kamienia 20x60 czy te płyty mogę wykorzystać na podstawę paleniska, płyty kupowane są między innymi na scieżki.Wewnątrz paleniska płyty chcę wyłożyc szamotką.Pozdrawiam
Roman49 - 26-01-2008, 19:42

Staszek, jeśli te płyty są w stanie utrzymać palenisko z dachem to możesz kłaść.
Ale możesz wylać szalunek a płytą obudować.
Nie wiem jak radzi sobie ta płyta z wysoką temperaturą.

wd - 26-01-2008, 20:21

Można pokusić się o coś takiego? Można wędzić i grilować. :essen: :cheers:


staraj - 26-01-2008, 20:47

Roman dziękuję przemyślę propozycję bo pożnie może być za pożno.
staraj - 03-02-2008, 18:11

Dzisiaj w OBI kupiłem ruszt 40x67 to pierwszy krok
staraj - 29-03-2008, 09:21

Dalszy ciąg budowy mojego grila podstawę wkonałem z bloczków betonowych"12" wykonałem też płytę paleniskową grubości 7cm taką miałem listwę ,dzisiaj jade do hurtowni może uda mi się kupić tańszą klinkierówkę widziałem tam trochę uszkodzone cegły.
qrystyna216 - 29-03-2008, 09:37

Podobaję mi się te Wasze grille.
Też bym chciałam taki mieć, ale moja działka jest chyba za mała na taki duży.
Tym bardziej, że muszę liczyć się z sąsiadami, nie wypada mi im dymić.
Muszę się więc pogodzić z moim przenośnym.

krysp50 - 29-03-2008, 14:50

qrystyna216 napisał/a:
Tym bardziej, że muszę liczyć się z sąsiadami, nie wypada mi im dymić.

Nie do wiary, że to czytam :shock: :shock: To ja chcę mieć Ciebie za sąsiadkę na działce !!!!!! :bussi: :bussi: :bussi:
Dotychczas nikt się nie pytał, czy mi "smrodzi" - szczególnie w sobotę i niedzielę :evil_2: Do tego głośna muzyka... i jak wtedy odpoczywać :evil_2:
Pd razu zastrzegam - nie jestem przeciwniczką !!!! Ale .... na działkach w te dni, to jest czarna chmura dymu i ..... niestety smrodu... jakoś to nikomu nie szkodzi :?: :?: :!: :!: Przecież to gorsze od dymu z kilku papierosów :!: :!: Zamykam się, bo mnie Webo pogoni.. :oops:

qrystyna216 - 29-03-2008, 16:29

Bo u nas tak już jest.
Gdy moja córka organizowała grila z towarzystwem, zawsze informowałam o tym sąsiadki, żeby wiedziały i zwróciły uwagę jak będzie coś nie tak.
Znamy się na tych działkach od dziecka, bo poprzednio mieli je nasi rodzice.
Może troszkę nie w temacie, ale dotyczy właśnie organizowania grilowania.

macler22 - 29-03-2008, 19:43

ja często organizuję grille zwłaszcza jak postawiłem swój betonowy grill :-)
staram się nie dymić i nie używać sztucznych podpałek bo to śmierdzi strasznie a za to nęci sąsiadów zapachem grilowanego mięsiwa i ewentualnie palonych suszonych gałazek świerku sosny, jak przyjdą znęceni zapachem to zawsze się znajdzie kawałek mięsiwa dla sąsiada a i :cheers: nie brakuje.
jak dotąd skarg nie było a za to kilka pochwał w stylu "jaka kulturalna młodzież" :clap:

Agatina - 29-03-2008, 20:57

Ja zawsze dodawalam suchych galazek z wisni, jaaaki wspanialy aromat.

Co do halasowania na dzialce to ojciec mnie zawsze upominal "Agata, ludzie chca tutaj odpoczac..." Zostalo mi do dzis ;)

macler22 - 29-03-2008, 22:48

w niektórych ogrodniczych można kupić takie krążki drewniane aromatyczne które nadają potrawom i dymowi miły zapach palonego drewna jak z kominka :lol:
Gabi - 29-03-2008, 23:30

Dobrze wiedzieć ciekawe czy znajdę
qrystyna216 - 29-03-2008, 23:38

Po tych wypowiedziach o aromatycznych podpałkach znowu zaczynam nabierać chęci
na tego grila.
Fktycznie, dym z grila nie musi śmierdziec, może pachnieć i wtedy chyba już nie będzie przeszkadzać.

Roman49 - 30-03-2008, 16:43

Przecież jak mocniej wieje i to w kierunku obecnych sąsiadów to nie grillujemy im pod nos.
Ja mam wtedy przenośny grill albo po prostu robię pseudo-grilla w altance.

macler22 - 30-03-2008, 19:14

a ja dzis szaszłykami grankami i kiełbaskami zapoczątkowałem grillowy sezon tyle śże nie u siebie a u kumpla i leciał zapaszek po sąsiednich ogrodach aż powychodzili sąsiedzi powdychać won męsiwa ;-)
Gabi - 30-03-2008, 21:21

Lubię zapach smażonego mięsiwa ale nie znoszę zapachu sztucznej rozpałki, przypalających sie nie mytych ruszt z grilla i czasem niestety ale spalonej kiełbasy :D Ale wszystko da sie przeżyć przecież nikt nie robi grilla codziennie .Podobają mi się te murowane grille ale musiałabym mieć miejsce a tego nie mam.Zostaje więc przenośny który ma też zalety łatwiejszy do umycia :D Gdzie można kupić te krążki i z jakiego sa drzewa i czy nie są czymś nasączane?
Roman49 - 30-03-2008, 21:59

Jakie krążki. Do grilla? I to nasączane?
Czy będzie smaczny grill?
Ja grilluję drewnem liściastym i to najchętniej owocowym (pestkowców). Z braku buk,olcha, brzoza.
Jak mam to podkład pod drewno robię ze spalonych chwastów (pożyteczna rzecz).

macler22 - 30-03-2008, 22:11

krążki to wklad do grilla właśnie z drzew liściastych o średnicy około 5-10 cm tak sączymś nasączone ale dają niesamowity aromat one są i do grilla i do kominka ja je wypatrzyłem w centrum ogrodniczym raz.
nie używam podpałek sztucznych tylko takich suszonych patyczków co to teraz coraz popularniejsze są, ekologiczne i też mają zapach drewna

Roman49 - 30-03-2008, 23:00

Toż to chemia. A że przyjemny zapach.
Nie ma jak surowe drewno naturalnie naturalne.
Bez żadnych dodatków nawet bez kory.

Gabi - 30-03-2008, 23:45

Dobrze wiedzieć że korę lepiej zdjąć przyznam się nie wiedziałam
halina - 11-04-2008, 19:21

Próbowałam miesiwa z grila, gdzie za węgiel drzewny służyły szyszki sosnowe,nawet mi sie to podobało.
Mieso nic na takiej zamianie nie straciło,a boczek z grila był kruchy :D

staraj - 12-04-2008, 07:53

Wczoraj skończylem budowę grila podstawę i palenisko zrobiłem w.g.projektu Romana górę sam pokombinowałem ,myślałem ze dzisiaj będzie próba ,tymczasem leje i jest zimno
pozdrawiam








[/i]

Roman49 - 12-04-2008, 12:39

halina napisał/a:
Próbowałam miesiwa z grila, gdzie za węgiel drzewny służyły szyszki sosnowe,nawet mi sie to podobało.
Mieso nic na takiej zamianie nie straciło,a boczek z grila był kruchy :D


W zasadzie winno się grillować drewnem liściastym w szczególności owocowym pestkowym.

Mimo, że grillowanie to pieczenie surowego mięsa lub innych surowców, za pomocą wyłącznie żaru, to jednak w palącym się drewnie zachodzi reakcja chemiczna, która wydobywa z niego różne substancje.
Dlatego nie wskazane jest grillować iglakami, orzechem czy dębem, z uwagi na ich substancje smolne /iglaki/ czy garbniki /dąb, orzech/.

marmar - 12-04-2008, 14:24

Roman49 napisał/a:
Dlatego nie wskazane jest grillować iglakami, orzechem czy dębem, z uwagi na ich substancje smolne /iglaki/ czy garbniki /dąb, orzech/.

Z dębem to bym się nie zgodził. Do wędzenia jest bardzo dobry, daje ładny kolorek, to i na grilla chyba nie zaszkodzi.
Polecam; http://www.wedlinydomowe.pl/index.php
O grillowaniu też tu jest i różne inne , nie tylko wędzenie.

Kazimierz - 12-04-2008, 15:13

Stanisław, a gdzie się podział Twój awatarek?.
Roman49 - 12-04-2008, 19:52

marmar napisał/a:
Z dębem to bym się nie zgodził


Piszę tylko o generalnej zasadzie.
Bawarczycy mają swoją szynkę wędzoną wyłącznie iglakami.

izaa - 12-04-2008, 20:57

szukałam dziś na wędzarniach domowych zgrabnej wędzarni z grilem
jest dużo fajnych ale niektóre dość duże a działka ma tylko 315 m

staraj - 20-04-2008, 12:51
Temat postu: grill na działce

macler22 - 20-04-2008, 15:23


oyo mój z profilu :-)

qrystyna216 - 20-04-2008, 17:11

Macler, ale Twój gril to gotowiec kupiony w sklepie.
Stanisława, to własna robota.
Choć muszę przyznać, że oba mi się podobają.

miltonia5 - 20-04-2008, 20:04

Mnie też podobają się oba ale ten gotowy z elementów, pewnie droższy choć na dłużej będzie.
W przyszłości raczej z cegiełki postawię...
Brawo Stanisławie, super :D
pozdrawiam Irena

izaa - 20-04-2008, 21:28

obydwa są fajne ale.....musi być połączone z wędzarnikiem bo swoje szyneczki i inne pyszne rzeczy...
Carlo - 22-04-2008, 22:56

Macler zakupiłem w OBI identyczny grill jak Twój. Mam pytanie za pomocą czego łączyłeś elementy? Czy go tynkowałeś i czym malowałeś? Proszę o informacje.

Carlo

macler22 - 23-04-2008, 06:50

Carlo łączyłem go grawitacją :P to znaczy nie jest niczym łączony gdyż nie ma takiej potrzeby jest na tyle stabilny i ciężki że nie trzeba w instrukcji pisze by łączyć go jakąś zaprawą ale mi się nie chcialo w to bawić.
ja skupiłem się na tym by podstawa pod grilla była stabilna i wypoziomowana dlatego pod grill dałem platformę z cegieł i wypoziomowałem ją po postawieniu każdego elementu sprawdzałem poziom poziomicą.
grill jest na tyle ciężki że są małe szanse by się przewrócił. A to że nie jest łączony zaprawą daje mi w przyszłości możliwość ewentualnego przeniesienia w inne miejsce jeśli zmieni mi się koncepcja działki :-)
malowany jest farbą do betonu i elewacji zewnętrznych 3 warstwy nie malowalem tylko wewnętrznej strony nad samym paleniskiem by nie bylo obawy że toksyny z farby nie wpływają na jakość potraw.
gratuluję Carlo zakupu :hi:

staraj - 27-04-2008, 11:35

Dzisiaj pogoda sprzyja by uruchomić grila ,będzie to próba generalna
izaa - 27-04-2008, 13:15

Rajewski Stanisaw,

powodzenia ja wczoraj grillowałam było pyszne ;-)

Roman49 - 27-04-2008, 21:46

Nooo, w tym roku to już???????? n-ty raz grilluję. :D
staraj - 01-05-2008, 08:57

http://www.fotosik.pl/pok...d66453d5d2.html
pierwsze grilowanie

staraj - 01-05-2008, 11:13

http://www.fotosik.pl/pok...8c18f471a9.html
janiczek - 01-05-2008, 12:21

Bardzo smakowicie wygląda ta kiełbaska z chrupiącym chlebkiem, ja może dziś zakosztuje jak mi pogoda pozwoli?, bo u Góry beczki z piwem przetaczają.
Pozdrawiam.

jaglakrzych - 04-05-2008, 13:54
Temat postu: Grill ogrodowy - klinkier
Witam wszystkich!! Razem z tatą w zeszłym roku zrobiliśmu grill w naszym ogrodzie :D Wrzucam kilka zdjęć z naszym eksperymentem, mam nadzieje, że się spodoba :-)





Renia - 04-05-2008, 13:59
Temat postu: gril ogrodowy
Bardzo ładnie się prezentuje prosimy jeszcze o zdjęcia ogrodu :clapping:
jak - 05-05-2008, 07:58

No super. Wybudowałem podobny dwa lata temu, też chętnie bym się pochwalił tylko nie wiem jak się wkleja zdjęcie na forum.
qrystyna216 - 05-05-2008, 10:06

Jacku, w pierwszym poście tego forum znajdziesz wszystko o wklejaniu zdjęć.
jak - 07-05-2008, 21:16

Poniżej zdjęcia grilla którego wykonałem sam z cegły klinkierowej.




Nawet udało mi się wkleić zdjęcia :clap:

qrystyna216 - 07-05-2008, 21:56

No widzisz jaki z Ciebie zdolny facet. :laughing23bt:
Opisz jak wykonałeś to zaokrąglenie.Grill bardzo mi się podoba.
A może ktoś ma grilla z wędzarnią.

Renia - 07-05-2008, 22:03
Temat postu: gril ogrogowy
Wielkie brawa Jacku :clapping: ,jak czyściutko na działce no i udało się wklejenie zdjęcia :clapping: :clapping: :hail:
miltonia5 - 09-05-2008, 19:24

Super grile..... :clap: :clap: :clap: :clap: dobry sposób na spędzenie czasu miło i przyjemnie.... :D
danielosz - 22-05-2008, 09:15

Witam serdecznie. Postanowiłem i ja się zarejestrować i podzielić się również moim doświadczeniem w budowaniu grilla. W zasadzie jest on już wykończony, lecz pozostało jeszcze tylko kilka drobnostek tu:wyczyszczenie , zaimpregnowanie, zafugowanie oraz wyłożenie kaflami miejsca przed grillem. Jeżeli spodobałby się komuś to proszę o informację, a postaram się odpowiedzieć jak powstawał, włącznie ze zdjęciami.
Pozdrawiam


[IMG]

[URL=http://imageshack.us]





staraj - 22-05-2008, 09:41

Jeżeli bedę budował jeszcze raz grila na pewno wykonam w twoim stylu bardzo oryginalny
gratuluję i pozdrawiam

wd - 22-05-2008, 10:02

qrystyna216 napisał/a:

A może ktoś ma grilla z wędzarnią.


Ja mam coś takiego i super się sprawdza.


Ire_ko - 11-09-2008, 08:59

Wd, a gdzie masz palenisko do wędzenia? Czy wewnątrz masz otynkowanego tego grilla czy tylko pomalowanego? Jeżeli tak to czym?
Właśnie robimy z mężem grilo-wędzarkę i zastanawiamy się czy wewnątrz tynkować.
Macler nie tynkował i nie malował.

Ire_ko - 12-11-2008, 20:08

Moja grilo-wędzarka wreszcie stanęła. Grill kupiliśmy gotowy, po małej przeróbce służy też do wędzenia.
Otoczenie jeszcze niezbyt uporządkowane, ale co tam...


Tu pierwsze dymienie:


A to efekt dymienia:

dachasia - 12-11-2008, 21:18

A czy kiełbaski też robiłaś sama, czy po prostu na próbę wędziłaś kupną kiełbaskę białą
Ire_ko - 12-11-2008, 22:36

Dokładnie tak jak napisałaś: kupiłam na próbę w Auchan.
fragola - 13-11-2008, 06:44

A ja na święta zrobię kiełbachę,oczywiście pod okiem babci,bo sama nie do końca sobie poradzę
qrystyna216 - 13-11-2008, 11:21

Irenko, czy możesz opisać dokładniej tą wędzarnię.
wd - 13-11-2008, 17:11

Ire_ko napisał/a:
Wd, a gdzie masz palenisko do wędzenia? Czy wewnątrz masz otynkowanego tego grilla czy tylko pomalowanego? Jeżeli tak to czym?
Właśnie robimy z mężem grilo-wędzarkę i zastanawiamy się czy wewnątrz tynkować.
Macler nie tynkował i nie malował.
Wybacz, że dopiero teraz odpaliłem ten temat, ale palenisko jest przy słupku po prawj stronie nad datą, a kanał dymny jest wykafelkowany - widać nawet otwarte dwie furtki. :-)
Ire_ko - 13-11-2008, 20:15

qrystyna216:
Grill gotowy (a właściwie elementy betonowe) kupiliśmy w OBI.
Wędzenie:
W płycie do grilowania z tyłu oraz w betonowej części pod tą płytą mąż wyciął otwory i wmurował tam metalowe rury (kominki). Palenisko do dymienia umieścił na samym dole - taki metalowy wyjmowany sabaśnik, w którym pali się drewno, dym leci do góry tymi rurami na wiszące kiełbasy.
Grilowanie:
Normalnie zgodnie z przeznaczeniem grila, tylko węgiel palimy na metalowej rynience leżącej na płycie grzewczej.

Mój małżonek tak się rozochocił wędzeniem, że planuje powtórkę w sobotę. Postaram się zrobić zdjęcia -jeśli będziesz zainteresowana - odezwij się.

wd:
Twoja wędzarnia jest ekstra.

qrystyna216 - 13-11-2008, 22:07

Oczywiście, jestem zainteresowana, bo w przyszłym roku też taki chciałabym kupić i troszkę zmodernizować na wędzarnię.
Ire_ko - 02-02-2011, 22:16

Jak dla mnie - ekstra. Szczególnie ten kanał, przez który leci dym. Rozumiem, że te beczki to jest konstrukcja mobilna? Jak nie wędzisz to gdzieś chowasz?
Z tej elektroniki to za wiele nie wiem, ale po przeczytaniu i obejrzeniu zdjęć to widzę Cię, jak siedzisz w fotelu w domu, przyciskasz jakieś guziczki, obserwujesz na monitorze kolor wędzonek i czekasz na efekt. :essen:
No a żona to zdaje się tak większość z nas doprawia "na oko".
A zapach to na którą stronę leci, bo mi się widzi, że nawet w Kobiórze pachnie? :aloha:

wd - 03-02-2011, 05:11

Wędzarka super, a elektronika? to na moje połówki mózgowe (o ile jeszcze coś tam są) to temometr. Sonda jest (powinna byc) w komorze wędzarniczej. :D
wd - 03-02-2011, 09:36

Tak też myślałem Krzysztofie, że to jest układ strujący.
Czy mógłbyś opisać jego budowę? lub z czego jest wykorzystany? aby i inni mogli to zastosować. :D

staraj - 06-02-2011, 19:43

Dla mnie to badziewie ,w dzisiejszych czasach można by pomyśleć o czymś ciekawszym jak beczki po smarze czy oleju silnikowym.
miltonia5 - 09-02-2011, 14:38

Dla mnie to super wykorzystanie materiału....nie każdy ma pełną kieszeń w dzisiejszym czasie by myśleć o super wędzarni czy grillu za setki czy tysięcy złotych. Beczki są odpowiednio przygotowane, nie leci tam olej czy farba :P Dziś większość ludzi ma do przeżycia do tysiąca złotych .... :-( a gdzie opłaty...
wd - 09-02-2011, 16:50

staraj napisał/a:
Dla mnie to badziewie ,w dzisiejszych czasach można by pomyśleć o czymś ciekawszym jak beczki po smarze czy oleju silnikowym.


Posty tego typu zniechęcają do pisania.
:-(

Bogda - 09-02-2011, 17:46

To fakt! Masz rację. Nie sztuka coś zrobić jak się ma do dyspozycji sporą gotówkę. Nie będę robić wędzarni ani grila, bo nie mam takich możliwości fizycznych, ale podziwiam umiejętności i spryt innych, którzy potrafią coś zmajsterkować i cieszyć się. Tak niemiła i obcesowa krytyka, i to z wyniosłej pozycji rzeczywiście zniechęca do pisania.
Jakoś to mało życzliwa i mało koleżeńska wypowiedź. W takiej sytuacji lepiej byłoby po prostu nie pisać nic.

wd - 09-02-2011, 18:09

Komora wędzarnicza, czy będzie kosztowała 100 zł, czy 4 tysiące to i tak spełni swoją powinność.
Chociaż widzę tu zwolenników kupowania parówek w Biedrace za 3.50. :D

izaa - 09-02-2011, 18:38

wd, w biedronce kosztują 7 zł :D
wd - 09-02-2011, 19:31

izaa napisał/a:
wd, w biedronce kosztują 7 zł :D

No niech by, moja kosztuje 20. :D
A tak w ogóle Iza - praska działa? :D

staraj - 09-02-2011, 19:44

Napisałem tak bo dla mnie to badziewie ,napewno nie postawiłbym takie coś na działce
wcale nie trzeba wydawać dużo kasy żeby wykonać coś estetycznego pewnie za takie pieniądze jak te beczki można zrobić ciekawszą wędzarnię w lecie będę robił koledze i pokażę zdjęcie może zmienicie zdanie ,ja też jak pokazałem swoje oczko zostałem skrytykowany,i wcale się nie obraziłem .

Wladek50 - 09-02-2011, 19:49

Pytanie?

Czy przypadkiem w ROD wędzarnia to towar zakazany?

Wiem że forum jest dla wszystkich, ale jak wynika ze zdjęcia to teren ROD!

Ire_ko - 11-02-2011, 21:36

Staraj napisał:
Cytat:
Dla mnie to badziewie


Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

staraj - 12-02-2011, 11:40

No cóż jednemu podoba się sąsiadka drugiemu jej córka, inaczej świat byłby nudny.
wd - 12-02-2011, 12:37

staraj napisał/a:
No cóż jednemu podoba się sąsiadka drugiemu jej córka, inaczej świat byłby nudny.


staraj napisał/a:
Dla mnie to badziewie ,w dzisiejszych czasach można by pomyśleć o czymś ciekawszym jak beczki po smarze czy oleju silnikowym.


Tylko że Krzysztof zrezygnował z forum po takim dopingu. :-(

miltonia5 - 13-02-2011, 11:53

Wd, szkoda, że Krzysztof nie czyta wszystkich :-( ...przecież działki są nie tylko dla mających pieniądze ale dla ludzi z pomysłem a chyba jest ich więcej :-( cieszymy się czasem bardziej z tego co zrobimy niż z tego co inni zrobią....szkoda.... :-(
wd - 13-02-2011, 12:15

Z postów niektórych estetyków można wywnioskować, aby na przyszłość nie zamieszczać zdjęć, opisów, ale skupić się bardziej na pogodzie. :-(
Edzia - 13-02-2011, 20:17

Obejrzałam wszystkie grile, od 1 strony. Kupić łatwo, ale jeszcze pewnie szybciej zniknie.
Czego u nas nie kradną to kosmos..

Własna produkcja grila jakoś do mnie przemówiła choć jam na ZPT-ach nie była orłem.
No jest w ładną pogodę zadymienie, taka moda,ale jak inaczej smakuje. Wybaczam wszystkim sąsiadom i sobie sama :)
Za to wklejanie zdjęć grilowanych przysmaków to skandal !!! Aż mi język zwinął się w trąbkę.
:essen: byle do wiosny.


Mi się bardziej w oczy na działkach rzucają dziadkowie-zbieraczkowie. Tam to jest asortyment wszystkiego na wszelki wypadek.
Sorry za uogólnianie, ale zbieractwo jakoś mi się kojarzy z mężczyznami bardziej.

staraj - 11-05-2011, 07:05


gril wypróbowany,szszłyki i kiełobaska,wszystkim smakowała.

Edzia - 29-05-2011, 20:19

A my tak po harcersku. Jeden grilik tak skromny, a jak jest więcej osób mam większą kratkę,
kładę na cegłach i włala.

Wczoraj rozpoczęliśmy sezon pełnym asortymentem. Kurczaczek, szaszłyki i warzywne też, tosty, pieczona cebulka, ziemniaczki, ach czego to nie było.

Pepper - 12-07-2011, 10:08

staraj napisał/a:
Dla mnie to badziewie ,w dzisiejszych czasach można by pomyśleć o czymś ciekawszym jak beczki po smarze czy oleju silnikowym.


..."badziewiem" może być równie dobrze...pięknie wymurowany "pomnik" przypominający wędzarnię...jeśli bardziej "szkodzi" niż wędzi (skropliny, szczelność itp.) ;-)
...gril do którego trzeba "zaglądać", ciągle się nachylając...też nie należy do "wybitnych tworów funkconalności" :roll:

adrian23 - 30-07-2011, 11:00

A ja ostatnio zaopatrzyłem się w grill elektryczny. Bardzo wygodny, choć nie ma już tego "klimatu"

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group